Sveriges ridderskap och adels kalender

Från Wiki-Rötter
(Omdirigerad från Adelskalendern)
Hoppa till: navigering, sök
Omslag Adelskalendern 2013.jpg

Adelskalendern är Riddarhusets ättemedlems-matrikel som redovisar den introducerade svenska adeln med personbestånd, ingresser och vapensköldar. Kalendern ges ut vart tredje år inför ett lagtima adelsmöte.

1854 gavs den första Adelskalendern ut då med Gabriel Anrep som redaktör. Den 106:e upplagan (Sveriges Adelskalender 2013) är nu under utgivning. Redaktionen har förbehållit sig rätten att endast redovisa det som är aktuellt till Adelskalendern, övrig information skrivs in i stamtavlorna.

Sveriges Ridderskap och Adels kalender 2013 redovisar de 692 levande ätter som finns representerade på Riddarhuset. 47 grevliga, 136 friherrliga och 509 adliga ätter redovisas med vapen, historisk inledning och personbestånd. Nytt för denna utgåva är 8 illustrationer av originalsköldebrev med vapenbeskrivning samt ett nytt kapitel som beskriver adelskapets övergång mellan generationer. Dessutom visas vapnen en sista gång för de ätter som utslocknat sedan föregående kalender. Ätter har kompletterats med personbestånd i utlandet och ett flertal vapen och stamträd har ritats om.

En nyhet i 2004 års kalender var att de 103 ätter som fortlever utomlands fördes in med ingress och vapen. Riddarhusdirektionens strävan att redovisa all adel tillhörande Sveriges Riddarhus har fortsatt och i 2010 års utgåva kommer fler ätter att vara kompletterade med personbestånd.

Adelskalendern 2013 finns också utgiven på CD-rom. Både bok och CD-skiva kan köpas på Riddarhuset.

Extern länk

Se även