Årets Eldsjäl

Från Wiki-Rötter
Version från den 12 maj 2023 kl. 08.02 av Ninwik (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
2011 års eldsjälar: Kullabygdens Släktforskare, Höganäs (representerade av Gunnar Persson); Anneli Andersson, Mellerud, och Örjan Hedenberg, Järfälla. - Till höger Barbro Stålheim och Anna-Lena Andersson från förbundsstyrelsen.

Årets Eldsjäl är ett hederspris som instiftades 2010 av Sveriges Släktforskarförbund för att belöna initiativ och framåtanda inom släktforskarrörelsen. Det utdelades första gången 2011. Priset ska inte sammanblandas med det traditionella Victor Örnbergs Hederspris eller de diplom som tilldelas för förtjänstfulla insatser i föreningar, etc. Nomineringar till dessa priser sker av förbundets medlemsföreningar och i första hand av dess styrelser.

Sammanfattning:

  • Utmärkelsen ska gå till en eller flera släktforskare eller en förening som genom stort engagemang, kunnighet och på ett väsentligt sätt bidragit till att lokalt, regionalt eller rikstäckande sprida kunskap om släktforskning.
  • Årets Eldsjäl ska vara en inspiratör och förebild för andra släktforskare och/eller föreningar.
  • Förslag med tydlig motivation ska vara förbundskansliet tillhanda senast 31 mars.
  • Utmärkelsen består av en statyett som utdelas på Släktforskardagarna.
År Pristagare
2023 Åsa Hertzman och Linda kvist
2022 Roy Ernered
2021 Torgny Larsson
2020 Mats Ahlgren
2019 Karl-Ingvar Ångström
2018 Claes Westling
2017 Hans Högman
2016 Björn Johansson
2015 Jonas Magnusson
2014 Mats Johansson & Karl-Edvard Thorén
2013 Göran Larsson
2012 Eivor Grafsund & Erland Eliasson
2011 Kullabygdens Släktforskare, Örjan Hedenberg & Anneli Andersson

Årets eldsjäl på Rötter


Eldsjäl är en person som brinner för något. Någon som har ett flammande intresse. Eldsjälen jobbar ofta ideellt för en ideell förening eller för en egen sak. Eldsjälen tycker något är såpass viktigt att det är värt att lägga ner sin tid och sitt liv för att förbättra eller jobba med det. Inom musiken finns det många eldsjälar, även inom ungdomsorganisationer och hjälporganisationer. Eldsjälar hittas till exempel i föreningar, på ungdomsgårdar, kulturgrupper, inom idrottsföreningar, Scouterna, Röda Korset, Läkare utan gränser eller Afrikagrupperna. (Svenska Wikipedia)