Ådalens Släktforskarförening

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
ÅSF-logga
Skotten mot arbetarna i Ådalen i maj 1931 karakteriserar ännu bygden. Över 80 år har gått sedan händelsen.

Ådalens Släktforskarförening bildades 1986 på biblioteket i Kramfors och består idag av ca 350 medlemmar bosatta runt om i Sverige. Föreningen är medlem i Sveriges Släktforskarförbund.

Föreningen anordnar sammankomster där man tar upp olika teman som hör till släkt- och hembygdsforskning. Studiecirklar hålls i lokalen av utbildade kursledare. Medlemmar i föreningen får fyra gånger om året medlemstidningen Ådalingen.

I föreningslokalen finns mikrokort över hela Västernorrlands län, register, samt en hel del böcker och liknande som kan vara till hjälp i forskningen.

1992 startade ett av föreningens stora projekt. Målsättningen var att med hjälp av dator registrera kyrkböcker i Ådalen med omnejd. Som mest har det blivit födelse-, vigsel- och dödböcker men också en del andra register. Några register har dessutom bränts in på en CD-skiva, Födda - Vigda - Döda i Ådalen, som säljs via SVAR i Ramsele.

”Bilder i Ådalen”, var en underavdelning till släktforskarföreningen som i första hand samlade in fotografier från privatpersoner. Bilderna skannades in och fotograferades av. Negativen bevaras på Länsmuseet. De skannade bilderna las tillsammans med alla uppgifter om dem i en databas, där de är sökbara. De skannade bilderna skrevs också ut på papper som sattes in i pärmar. Projektet har övertagits av ABF.

Externa länkar