Basker

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Ikurrina - Baskiens flagga

Baskerna är en folkgrupp som härstammar från ett område som sträcker sig över norra Spanien och södra Frankrike. Baskerna är en distinkt etnisk grupp, även om de har genetiska likheter med portugiser, britter, fransmän, irländare och spanjorer. Dagens basker tros härstamma från de tidigaste invånarna i Västeuropa , varav de flesta utrotats eller försvunnit in i de erövrande folken. I dagens Sverige finns många människor som härstammar från Baskien, inte minst många latinamerikaner som härstammar från de många baskiska conquistadorer som var med om den spanska kolonisationen av Amerika. Ingen vet dock exakt hur många.

Historik

Baskernas land - översikt.png
Baskernas land inkluderar Navarra och det franska Baskien

Olika baskiska stammar, särskilt Aquitani och Vascones nämndes av romerska författare. Baskien var känd som Vasconia under medeltiden, och delades så småningom under tiden för Karl den store mellan två riken, Konungariket Pamplona och Konungariket Kastilien. Stora delar av det baskiska området inlemmades i konungariket Kastilien mellan 11:e och 16:e århundradet, och detta område blev så småningom en del av Spanien. Resten av det baskiska området blev en del av Frankrike. Annekterandet av det baskiska området skedde inte utan stort motstånd från baskerna.

Under det spanska inbördeskriget, strax före andra världskriget, bildade baskerna separatistiska rörelser i hopp om att äntligen få total självständighet. Francisco Franco besegrade dock republikanerna och därmed också separatisterna, och baskerna tvingades återassimilera sig under den spanska diktaturen. Mot slutet av 1950-talet bildades ETA (Euskadi ta Askatasuna - "Baskien och friheten") som ett svar på Francos förtryck av minoriteter och deras kultur. Gruppen utvecklades dock snabbt till en klassisk terroristorganisation och förlorade efter Francos död sitt folkliga stöd.

Efter Franco har dock en rad reformer genomförts, då baskerna stadigt fått mer och mer självständighet, trots att området fortfarande utgör en del av Spanien och Frankrike. Baskerna har numera lagstadgad rätt att tala Euskara, att driva sina egna skolor, och att utöva sin egen kultur.

Urbaskerna tros ha dyrkat gudinnan Mari och gamla baskiska kulturen ansågs vara mycket matriarkal. Den gamla baskiska religionen innehöll också ett antal mytiska figurer, inklusive nymfer, jättar, andar och övernaturliga väsen som förmodligen byggt stensättningar som ligger utströdda i landskapet. Genom införandet av kristendomen, har baskerna blivit romersk-katolska, och ett antal framstående helgon, däribland Francis Xavier, haft baskiska ursprung. I själva verket var grundaren av jesuitorden, Ignatius Loyola, en bask. Religionen har dock tappat sin betydelse under senare år.

Baskerna har ett eget språk, Euskara (orden euskara, biskaja, basker, osv har ett gemensamt ursprung), som betraktas som ureuropeiskt, eller rent av som ett isolerat språk. Men den överväldigande delen av basker och baskiska ättlingar (det finns cirka 4,5 miljoner spanjorer med baskiska efternamn i Spanien) pratar spanska, och de många miljoner ättlingar till basker som lever i diaspora, har ofta endast sitt efternamn (eller någon förfaders efternamn) att enas under.

Släktforskning

Nyckeln för släktforskning om baskerna är efternamnen. Släktforskningen om basker sammanfaller nämligen helt med den på spanjorer, fransmän och latinamerikaner. Det är bara namnskicket som skiljer släkterna åt. Vanliga namn för baskiska familjer är lättigenkänliga genom att de är sammansatta av baskiska ord. Här följer några exempel: Zumalakarregi, Goiri, Errázuriz, Echaurren, Ibarguren, Garrastazu, Basterretxea, Erausquin, Yribarren, Garamendi, Gorrachategui, Gorostiaga, Aramburu, Uriburu, Yrigoyen, Echeverría, Irrazabal, Baigorri, osv. Också namn som inte upplevs som rent baskiska kan vara från den baskiska regionen. Namn som Carranza, Garay, Esteve, Mendoza, Loyola, Zavaleta, Urquiza och Guevara verkar "normalspanska" men härstammar från Baskien.

Efternamn Beståndsdelar Betydelse
Arrigorriagakoa (h)arri "sten" + gorri "röd" + aga "ställe" + -ko "av" + -a (=ändelse för bestämd form) stället med de röda stenarna
Aroztegi (h)arotz "smed/snickare" + -tegi "plats" smedja/snickeri
Bidarte bide "väg" + arte "mellan" mellan vägarna
Bolibar (Bolivar) bolu "kvarn" + ibar "dal" kvarndal
Elizondo eliza "kyrka" + ondo "nära" nära kyrkan
Etxandi etxe "hus" + handi "stor" stora huset
Etxarte etxe "hus" + arte "mellan" mellanhuset
Etxeberri etxe "hus" + berri "ny" nya huset
Goikoetxe goi "högt beläget" + etxe "hus" högt beläget hus
Ibaiguren ibai "flod" + guren "kant" flodstrand
Ibarra ibar dal
Loiola lohi "lera" + -ola "plats" lerig plats
Mendiluze mendi "berg" + luze "lång" långt berg
Mendoza mendi "berg" + hotza "kallt" kallt berg
Urberoaga ur "vatten" + bero "het" + -aga "plats" platsen med hett vatten
Zabala zabal "bred, äng" den breda, ängen
Zubiondo zubi "bro" + ondo "nära" nära bron

Att känna igen baskiska efternamn

Baskiska efternamn[1] är relativt enkla att känna igen genom att vissa sammansättningar återkommer gång på gång. De påminner starkt om den svenska namnbildningen, där naturelement satts ihop till namn. Här nedan följer några av de vanligaste orden, men den nutida stavningen och äldre varianter, samt översättningar av ordens betydelse. Baskiska namn förekommer mest i Latinamerika[2], Frankrike, Spanien, Portugal, Filipinerna, och delar av Nordamerika.

Conquistadoren Juan de Garay var en spanjor av baskisk härkomst som bl.a. grundade staden Ciudad de La Santísima Trinidad y Puerto de Santa María del Buen Ayre år 1580, dagens Buenos Aires.
Modern stavning Betydelse Äldre stavning
-aga plats
agirre prominence aguirre
-alde sida alde
-arte mellan art
aurre(a) framsida
barren(a) inre, nedre, ofta tillsammans med goien
behe under be, ve
berri(a) ny berry, varri, verría, verry
bide(a) väg, stig vida, vide
buru huvud, slut bure
garai(a) hög(t) garay
goi hög goy
eliza kyrka eliç(e), elic(e), eliss, elex, elej
-eta många, mycket ette
etxe(a) hus ech, eche, etche
gorri(a) röd corri, gourry
(h)aritz(a) ek áriz, harits
(h)arri(a) sten harri, harry
iturri källa
mendi(a) berg mendy
-ola koja, torp olha
-ondo nära onde
sagar(ra) äpple
-tegi hem, verkstad tegui
-(t)za mycket
urru(ti) långt bort, bortom
zabal(a) bred, äng çabal, zábal, zaval
-zahar(ra) gammal zar, zaar

Litteratur

  • Diccionario Etimológico de Apellidos Vascos, N. Narbarte Iraola, San Sebastián (Xertoa) 1989, (LC # CS2375.S7 N37 1989); también la 5a Edición - 1983, Editorial Gómez, Plaza del Castillo, 28, Pamplona, Spanien. ISBN:84-7081-027-8.

Fotnoter:

  1. Engelska Wikipedia, Basque-language surnames: [1]
  2. Apellidos de origen vasco (baskiska efternamn) Juan de Garay - Fundación vasco-argentina: [2]